Hoppa till sidans innehåll

Röjdykarrodden


Bakgrund/upplägg

Röjdykardivisionen i Skredsvik har, som ett led i utbildningen, sedan 1969 genomfört en långrodd med tiohuggare. Syftet är att träna röjdykarna i uthållighet och sammanhållning under en längre tid, med fysiska och psykiska påfrestningar. Rodden startas i Skredsvik, längst in i Gullmarsfjorden, och målgång sker nord om Tjurholmen upp vid norska gränsen. Det är världens längsta tävling för tiohuggare. Distansen är ca 63 distansminuter. Under rodden tar varje roddare ca 30 000 årtag.

Det tyckte Öckerö Roddförening var en lämplig utmaning för DAMLAGET!  Ledningen för Röjdykardivisionen tillfrågades och var positiva till idén.

Sotenkanalen, Hamburgsund och Havstenssund är obligatoriska passager. Där emellan är vägvalet fritt. Skulle något inträffa så följer militära RIB-båtar roddbåtarna på behörigt avstånd och kan snabbt komma till assistans. En transportbåt med läkare ombord finns hela tiden i närheten. Samband sker med VHF-radio och mobiltelefon så säkerheten är hög. 

 Funktion i båten

Hur det fungerar rent praktiskt att ro så långt i ett sträck? Öckeröbåten var bemannad med fjorton roddare. En tiohuggare har, som namnet antyder tio åror. Byte sker efter ett rullande schema och under pågående rodd. Det innebär 30-40 min. rodd och tio minuter vila och så rullar det på. Under de tio min. skall man äta och dricka anpassa klädsel samt klara av alla andra behov. Dessutom tillkommer navigering och manövrering.

 Själva tävlingen

Efter att ha tränat hela vintern i ur och skur var det då dags. Dåligt väder (20 sek.m. motvind) gjorde att starten blev förskjuten ca ett dygn, men den 5 aug. kl 2000 kom roddarna iväg i. När mörkret föll hade båtarna rundat Lysekil och lagt ut kursen mot Kungshamn/Smögen. Sotenkanalen passerades i totalt mörker och med marelden lysande rund årbladen. En upplevelse bara det. Redan då kom rapport om en klar ledning för damlaget från Öckerö. Ett stillsamt regn dämpade humöret. Med Hamburgsund kom gryningen. Ledningen utökades efter hand och var då en timma och tio minuter. Stämningen i båten var uppåt men trött. Det var bara att ro på. Regnet upphörde så småningom. I Havstenssund såg de flesta mycket tagna ut. Det var läge för ett break. Med så stor ledning kunde man kosta på sig ett stopp. Tio minuter för att sträcka på benen och mjuka upp kroppen var nog för att stämningen i båten skulle höjas rejält. Fram till Kosterfjorden hade strömmen hjälpt till att hålla farten men nu blev det helt plötsligt motström. Det blev till att lägga om rutten och finna strömlä bakom holmar och skär och genom att ro utefter kanten på fjorden.      

Efter 15 timmar 34 minuter och 26 sekunder kunde Västkustens envetnaste (och tröttaste) fruntimmer passera mållinjen som segrare. En timma och 58 minuter senare var röjdykarlaget i mål. En fantastisk bedrift av 13 kvinnor mellan 32 och 52 år samt en ”gubbe” på 61 år! 

Skribent Harald Backman

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 23:47 Skribent: Anita Osberg

Postadress:
Öckerö RF - Rodd
Malin Lundén, Breviksängar 22
47532 Öckerö

Kontakt:
Tel: 031969109
E-post: malin.lunden@elilund...

Se all info